© Boerennatuur Vlaanderen

Biomassa van waarde

Het project heeft als doelstelling de uitbouw van een lokaal biomassakringloopsysteem in de gemeenten Kinrooi en Maaseik door het samenbrengen van groen en bruin organisch materiaal uit natuur- en landschapsbeheer om ze te valoriseren door boerderijcompostering en verwerking in akkers.

Met dit project willen we specifiek focussen op de uitdaging hoe we het juiste en voldoende materiaal op geschikte tijdstippen kunnen (laten) leveren aan de (boerderij)composthoop en hoe we het nutriëntenrijke materiaal (groen organisch materiaal) uit natuur- en landschapsbeheer kunnen aanvullen met koolstofrijk materiaal (bruin organisch materiaal) uit bijvoorbeeld het beheer van houtkanten.

Projecten rond het gebruik van biomassa voor (boerderij)compostering uit het verleden hebben immers aangetoond dat er bij landbouwers veel interesse is om al dan niet gecomposteerd organisch materiaal te verwerken in akkers. Op hun beurt wensen natuurbeheerders de resten uit natuur- en landschapsbeheer ter beschikking te stellen. De uitdaging bleek in deze projecten echter tweeledig te zijn: enerzijds was het moeilijk om het materiaal op de juiste momenten en met de juiste vochtigheidsgraad te leveren, anderzijds was er vooral een tekort aan koolstofrijk materiaal om een optimale compostering mogelijk te maken.

Hiervoor zal een systeem worden uitgewerkt om aanbieders van organisch materiaal en boerderijcomposteerders met elkaar in contact te brengen om het juiste materiaal met het juiste vochtgehalte op de juiste tijdstippen op de gewenste composteerplaats te verzamelen. Naast afspraken met natuur- en landschapsbeheerders zullen hiervoor beheerplannen voor houtkanten (bron van bruin organisch materiaal) worden opgemaakt en zal het beheer van houtkanten door landbouwers als onderdeel van het lokaal biomassakringloopsysteem worden opgestart in de gemeenten Kinrooi en Maaseik.

Naast dit hoofddoel heeft het project 4 nevendoelen:

1. Verbetering van het organisch koolstofgehalte van akkers met betere waterbuffering, CO2 opslag, verhoging bodembiodiversiteit, verhoging productiviteit, … als gevolg.

2. Kleine landschapselementen en hun beheer opnieuw een economische (meer)waarde geven.

3. Verbreding van inkomen van landbouwers door hen in te schakelen in het landschapsbeheer.

4. Samenwerking tussen landbouw en natuur faciliteren.

Projectgebied

Kinrooi en Maaseik

Partners
  • Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw
  • Boerennatuur Vlaanderen
  • gemeente Kinrooi
  • stad Maaseik
  • Limburgs Landschap
  • Natuurpunt


Dit project wordt uitgevoerd met de financiële steun van de Lokale Actiegroep Maasland en het LEADER subsidieprogramma

Logobanner_Vlaanderen, Europa, provincie Limburg en Leader

Looptijd

1 juli 2024 t.e.m. 30 juni 2026

Link met website of relevante publicaties
Contactpersoon

Erwin Christis
+32 (0)89 65 56 70
erwin.christis@rlkm.be

Acties

De concrete resultaten van dit project zijn:

1. Een kringloopsysteem dat voor een optimale afstemming zorgt tussen aanbieder en composteerder van lokale biomassastromen in Kinrooi en Maaseik.

2. Een visieplan en aanzet tot beheerplan voor de houtkanten (aanzet gezien de korte looptijd van dit project) en indien mogelijk opstart van houtkantenbeheer in Kinrooi en Maaseik.

3. Een begeleidende communicatie- en draagvlakcampagne om geïnteresseerde landbouwers en landschapsbeheerders te informeren en werven, om te communiceren over de aanpak en resultaten, maar ook om te zorgen voor maatschappelijk draagvlak voor het beheer (lees kappen) van houtkanten. Kennisdeling maakt eveneens onderdeel uit van dit communicatieluik.

Ga naar de inhoud