© Erwin Christis

Schrijf je in voor ons Magjezien

Wil je meer weten over deze bijzondere streek? Schrijf je dan in voor ons gratis Magjezien.

‘Magjezien’ verschijnt 2 keer per jaar. Het wordt niet zomaar in alle bussen verdeeld, maar wordt enkel gestuurd naar abonnees. Als je het tijdschrift wil ontvangen, moet je je eerst dus inschrijven!

Ontdek het Magjezien online

Wandelroute in de kijker: oranje route Munsterbos

Zin doen krijgen om naar buiten te gaan. Dat proberen we met het Magjezien te bereiken. Daarom zetten we in elke uitgave één route in de kijker. In juni werd het wandelaanbod in het Nationaal Park Hoge Kempen aanzienlijk uitgebreid dankzij het (ver)nieuw(d)e wandelgebied Munsterbos. Acht wandellussen van 4 tot 18 km leiden de wandelaar door een bijzonder gevarieerd landschap op de grens van de Hoge Kempen en Haspengouw. Het noordelijk deel van het wandelgebied, het natuurreservaat Munsterbos, wordt gekenmerkt door Kempens zand met grove dennen en eiken-berkenbossen afgewisseld met open landschappen, vijvers en beekvalleien. Meer naar het zuiden wandel je geleidelijk aan Haspengouw binnen via het Domeinbos Groenendaal en de Ruïne van Jonckholt. Aan de overzijde van het Albertkanaal loop je over de zuidelijke rand van het Kempens Plateau en door het natuurreservaat De Hoefaert.

Munsterbos
Foto: xxxxx

5x stille plekjes

Trek jij regelmatig de natuur in om aan de drukte van het dagelijks leven te ontsnappen? Dan belooft een bezoekje aan een stiltegebied een bijzondere ervaring te zijn voor jou. In een stiltegebied overheersen de geluiden van de natuur. Het betekent dus niet dat er helemaal geen geluid aanwezig is op deze plek, maar wel dat er een aangenaam geheel van (voornamelijk) natuurlijke geluiden waar te nemen is.

Wist je dat geluid een negatief effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid? Stilte geeft onze hersenen de nodige rust, waardoor we ons opnieuw kunnen concentreren. Stilte helpt ook bij het verminderen van stresshormonen en het verbeteren van onze slaapkwaliteit. Het is dus een goed idee om regelmatig in een stiltegebied te vertoeven!

De Abeek in het KempenBroek
Foto: Erwin Christis

In de volgende editie

Erfgoed in de kijker:
historische boerenerven

In de kijker: heikikker

10 voorjaarsbloeiers

Download hier alle nummers van het Magjezien

2023

2022

Cover_Magjezien_Najaar_2023

Voorjaar 2022

2021

Cover_Magjezien_Najaar_2023

Voorjaar 2021

Ga naar de inhoud