Logo RLKM Willemsroute

© Erwin Christis

Cranendonck

In het uiterste zuiden van Brabant ligt de gemeente Cranendonck. Je vindt er heel wat natuur. De kant van Budel-Dorplein hoort bij het GrensPark KempenBroek en in de richting Soerendonk en Gastel vind je het Natuurgrenspark De Groote Heide. Beide gebieden hebben kilometers aan fiets- en wandelroutes.  

Op de Zuid-Willemsvaart vaar je halverwege tussen Lozen (Bocholt) en Weert langs Budel-Dorplein. In de verte zie je tussen de bomen door de schoorsteen van de zinkfabriek. Het dorp zelf kan je vanaf het water niet zien. Dorplein is een uniek dorp. Het oude deel is eind 19e eeuw speciaal gebouwd voor de arbeiders die in de zinkfabriek werkten. Dorplein heet Dor-plein, vanwege de gebroeders Dor die de fabriek hier oprichtten. Zij kwamen uit de omgeving van Luik, waardoor oud Dorplein het karakter heeft van een Waals dorp. Dorplein heeft door de vele monumenten de status van ‘Beschermd Dorpsgezicht’. Daardoor is het voormalige fabrieksdorp met grote cultuurhistorische waarde zeker een bezoekje waard. Meer informatie over het dorp en de fabriek kan je vinden op de website www.dorpleinuniek.nl. In dorpshuis De Schakel (beperkt geopend) is een onthaalpunt tot het KempenBroek ingericht.

Voor de vaarweggebruiker  
Cranendonck heeft geen eigen aanlegplaats maar is gemakkelijk bereikbaar via Weert, onder andere via het fietsroutenetwerk.

Contact

VVV Cranendonck

Markt 22a, NL - 6021 CE Budel 

T: +31 (0)495 587 791 (tijdens openingstijden)
E: info@vvvcranendonck.nl  
W: www.vvvdegrooteheide.nl/nl/cranendonck  

Tips
  • Smokkel- en Grensmuseum in Budel 
  • De Baronie van Cranendonck (o.a. reconstructie Middeleeuws kasteel en witte kasteeltje) in Soerendonk
  • Wandel- en fietsroutes in het GrensPark KempenBroek (link) en het Natuurgrenspark De Groote Heide (www.degrooteheide.eu). Het knooppuntennetwerk kan je vinden via www.routesinbrabant.nl . Voor specifieke routes kan je contact opnemen met de VVV Cranendonck (www.vvvcranendonck.nl of het VVV informatiepunt in Budel. 
  • Ontdek het fabrieksdorp Dorplein en zijn groene omgeving, bijvoorbeeld via de wandelroute Le Projet de Dorplein of een rondleiding met gids (meer info: www.dorpleinuniek.nl).  
Ga naar de inhoud