Logo RLKM Willemsroute

© stad Maaseik

Praktische Vaarinfo

Alle nuttige info om je reis voor te bereiden kan je online vinden.

Sluizen en pleziervaart

De sluizen op het Belgische gedeelte van de Zuid-Willemsvaart zijn kleine sluizen met weinig verval en er is een fysieke sluiswachter aanwezig. De Nederlandse sluizen worden vanop afstand bediend. De sluizen op het Julianakanaal beschikken over drijvende bolders, die samen met het schip stijgen of dalen tijdens het schutten. De sluizen op de Maas beschikken over twee of meer kamers.

Meer info

Doorvaarthoogte

De maximale doorvaarthoogte op de Willemsroute is vijf meter. Enige uitzondering hierop is de historische route door Maastricht met een doorvaarthoogte van 3,31 meter. Er is een alternatieve route mogelijk via sluis Bosscherveld.

Waterwegenvergunning

Op het Belgische gedeelte van de Willemsroute is een waterwegenvergunning verplicht.  Dit is een digitale vergunning die kan aangevraagd worden voor een dag, enkele dagen of maanden, of voor een jaar. Met deze vergunning kan je ook de rest van de Vlaamse bevaarbare waterwegen ontdekken.

Meer info

Wat te doen met je afval

Om pleziervaarders hierbij te helpen, beschikken de meeste jachthavens vandaag over afvalafgiftevoorzieningen voor selectieve inzameling. Ook bij sluis 17 Lozen en sluis 18 Bocholt kan je je afval inleveren.

Vaartips

Als je op de VisuRIS reisplanner Lozen en Smeermaas ingeeft, je tijdstip en kenmerken van je schip, dan krijg je een gedetailleerde beschrijving van je reis compleet met tijdsduur, lengte en daarbij alle sluizen en bruggen, bedientijden en passages zodat je zelfs kan zien hoe druk het is.

Geen ervaring of vaarbewijs? Ook dan kan je perfect van deze route genieten.  
Je hebt pas een vaarbewijs nodig indien de boot langer is dan 15 m of sneller kan dan 20km/u.  

Met deze 10 tips hou je het veilig

Kaart met tips en info

Ga naar de inhoud