Logo RLKM Willemsroute

© Gert Arijs

Lanaken

Groen. Levendig. Bourgondisch. Gastvrij. Dat is Lanaken… Lanaken maakt deel uit van de schilderachtige Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen. De ligging op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg maakt het de ideale vertrekplaats voor een verkenning van beide Limburgen. Van heinde en verre komen fietsers én wandelaars naar dit stukje Vlaanderen voor het rijke natuuraanbod. Je wordt getrakteerd op bossen, landweggetjes, rivieren en heide. Het alom geroemde Limburgse fietsroutenetwerk leidt je van knooppunt naar knooppunt en van vergezicht naar bezienswaardigheid. Onderweg bevinden zich talrijke toprestaurants, eethuisjes, sfeervolle brasseries én je treft er een uitgebreid winkelaanbod.   

Op maar liefst drie plekken in Lanaken komt het verleden tot leven. Wat verkies je: het midden-paleolithicum op de Neanderthalersite, de 18de eeuw in Oud-Rekem of de middeleeuwen in de Waterburcht in Domein Pietersheim? In Pietersheim, één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen is er ook een kinderboerderij, speeltuin en een uitgebreid wandelaanbod. Twee routes in dit wandelgebied werden –als eerste in België- door het Deutsche Wanderinstitut bekroond met het Premiumlabel.       

Voor de vaarweggebruiker  
Lanaken heeft twee aanlegplaatsen voor recreatieve vaarweggebruikers. Aanmeren is mogelijk in de kanaal kom in Oud-Rekem, ter hoogte van het kasteel d’Aspremont-Lynden. De afstand van Oud-Rekem tot Lanaken is 6 km. In Smeermaas is ter hoogte van het voormalige douanekantoor een aanlegplaats te vinden. Vanuit de aanlegkade in Smeermaas is de afstand naar het centrum van Lanaken ruim 3 km. Naar Smeermaas is het slechts 1 km en naar Maastricht 5 km. Bij beide aanlegplaatsen zijn geen faciliteiten.

Contact

Infobalie Domein Pietersheim 

Neerharenweg 12, B - 3620 Lanaken 

T: +32 (0)89 712 120
E: visit@lanaken.be 
W: www.visitlanaken.be 

Infobalie Museumkerk Oud-Rekem 

Groenplaats z/n, B - 3621 Rekem 

T: +32 (0)89 712 120 
E: museumkerk@lanaken.be 
W: www.visitlanaken.be

Infobalie Waterburcht 

Waterstraat 52, B - 3620 Lanaken 

T: +32 (0)89 772 534
E: waterburcht@lanaken.be 
W: www.visitlanaken.be 

Tips
  • ‘Het Mooiste Dorp van Vlaanderen’, Oud-Rekem 
  • Domein Pietersheim met gerestaureerde Waterburcht, kinderboerderij en speeltuin 
  • Twee Premiumwandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen 
Ga naar de inhoud