Logo RLKM Willemsroute

Welkom op de
Willemsroute

Ontdek de Willemsroute als vaarlus
een meerdaags topavontuur op en langs het water

De Willemsroute is een recreatieve vaarroute die Maastricht met Weert verbindt. De Willemsroute is onderdeel van een rondvaart: vanuit Maastricht kunnen toervaarders door Belgisch-Limburg naar Weert, om via het Kanaal Wessem-Nederweert, de Maasplassen en het Julianakanaal op Nederlands grondgebied, terug te keren naar Maastricht (of andersom). De lus is een eenvoudige, meerdaagse route van ongeveer 110 km die ook geschikt is voor de beginnende schipper. De vaarroute heeft lage oevers waardoor men een prachtig zicht heeft op de zeer afwisselende omgeving en de drie gebieden GrensPark Kempen~Broek, RivierPark Maasvallei en Nationaal Park Hoge Kempen. Het Belgische deel van de Zuid-Willemsvaart is veruit het mooiste gedeelte van de route, met sluizen met klein verval en weinig beroepsvaart. Er zijn tal van aanlegmogelijkheden om ook de schitterende omgeving op het land te ontdekken, te voet of met de fiets. 

Cover Vaarkaart Willemsroute

Nieuw!

De vaarkaart Willemsroute

Wandelaars in de uiterwaarden © Gert Arijs
Fietser in een Maasdorp © Gert Arijs

Het verhaal van het kanaal

Veerpont op de Maas ©Ben Creemers

De Zuid-Willemsvaart

De Zuid-Willemsvaart is een kanaal dat als lateraal kanaal van de Maas dient en Maastricht en ’s-Hertogenbosch met elkaar verbindt. Het is één van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde. Het kanaal is 121,9 lang. Het Nederlandse gedeelte (79 km) wordt door Rijkswaterstaat beheerd. Het Belgische gedeelte (43 km) door de Vlaamse Waterweg.

Promotiebeeld project Willemsroute

FARO app

Ontdek het verhaal van de Zuid-Willemsvaart, met de fiets of de boot aan de hand van de FARO app op je smartphone. Route Noord, Midden en Zuid vertellen je het wonderlijke verhaal van dit kanaal aan de hand van informatiepunten die als bakens worden weergegeven. Verrijk je tocht met beeld en audio!

Lees hier meer over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart of download de app.

Ontdek de 3 streken van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland

Logo Platteland Plus

In samenwerking met

Ga naar de inhoud