© Van Malleghem

Kunst aan de Maas

In de periode van 2020 tot 2024 werken Z33 – Huis voor actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) samen aan een grootschalig kunstproject in de Maasvallei: Kunst aan de Maas. 

Kunst aan de Maas heeft tot doel om zichtbaar te maken hoe het landschap in de Maasvallei gevormd is door menselijke en natuurlijke krachten. Daarin speelt de rivier de Maas een belangrijke rol, maar ook de grens met Nederland, de grindwinning en locatiespecifieke verhalen en mythes zijn mogelijke thema’s waarrond kunstenaars uit binnen- en buitenland kunnen werken.

In de loop van het project zal er in elke gemeente 1 permanent kunstwerk verschijnen. Tussen deze realisaties door zullen er ook verschillende kunstenaars uitgenodigd worden om tijdelijke werken te realiseren in het gebied.

In 2022 werd het eerste permanente werk onthuld in Herbricht, Lanaken: de Tree of Life van de Amerikaanse kunstenaar Marc Dion.

Projectgebied

RivierPark Maasvallei, gemeente Kinrooi, Stad Maaseik, Stad Dilsen-Stokkem, gemeente Maasmechelen en gemeente Lanaken.

Partners

Z33 – Huis voor actuele Kunst, Design & Architectuur, Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Limburgs Landschap, De Vlaamse Waterweg, de Vlaamse Overheid (Toerisme Vlaanderen).

Looptijd

2020 - 2024

Link met website of relevante publicaties
Contactpersoon

Ben Creemers
+32 (0)89 65 56 83
ben.creemers@rlkm.be

Acties
  • Realiseren van een boeiende collectie nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in de Maasvallei.  
  • Ontsluiten via diverse kanalen van deze kunstwerken aan een breed publiek (website, social media, communicatie via partners, …)  
  • Engageren van verschillende actoren aan de realisatie en de presentatie van de kunstwerken en/of aan de flankerende activiteiten, en het uitnodigen tot het creëren van een nieuwe dynamiek rond beeldende kunst in de regio in nauwe samenwerking met Z33. 
Ga naar de inhoud