© De Kijkhut

Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek gebied waar meer dan 12 000 ha waardevolle natuur beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen, Maaseik, Oudsbergen en Zutendaal. 

De missie van het Nationaal Park is ‘Samen werken aan een robuust, wervend en veerkrachtig Nationaal park, voor én met bewoners en bezoekers, beheerders en ondernemers, voor nu en later.’

Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw is de opdrachthouder voor de uitbouw van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Een multidisciplinair NATIONAAL PARK BUREAU is binnen de vzw verantwoordelijk voor de realisatie van de missie, de ambitie, de ruimtelijke visie en de doelstellingen uit het Masterplan 20-40.

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Nationaal Park in 2006, daagde de Vlaamse Regering de regio uit om werk te maken van een Nationaal Park dat 2 keer zo groot, 2 keer zo groot en 2 keer zo sterk te maken. Het Masterplan 20-40 is de blauwdruk van deze uitdaging en omvat een langetermijnvisie met een tijdshorizon van 20 jaar.

In 2021 werd het Partnerplan 20-25 goedgekeurd, hierin wordt ingezoomd op de acties binnen een tijdshorizon van 5 jaar. Het plan bepaalt, binnen de Nationaal Park Coalitie van 32 partners, de prioritaire acties, werk- & financieringsafspraken die leiden tot concrete realisaties om het Nationaal Park Hoge Kempen groter, mooier en sterker te maken.

Het Nationaal Park Hoge Kempen in cijfers

12.000 ha

Het Nationaal Park omvat meer dan 12.000 ha topnatuur.

4 beheerders

Agentschap Natuur & Bos, Limburgs Landschap vzw, Natuurpunt vzw & Orchis vzw

+ 9.000 soorten

maken deel uit van de rijke biodiversiteit met tal van bijzonder waardevolle soorten

32 partners

waaronder gemeentebesturen, Belgische provincie Limburg, administraties van de Vlaamse Overheid, natuurverenigingen, toeristische organisaties en lokale partners.

10 gemeenten

As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal

9 toegangspoorten

(waarvan 3 in ontwikkeling)
heten de bezoekers welkom
en helpen hen op weg.

40 Rangers

staan klaar om samen met bezoekers op pad te gaan in het Nationaal Park.

Ca. 1.000 km recreatieve routes

waaronder de National Park Trail, een lange-afstandswandeling van 110 km.

Ca. 500.000 wandelaars per jaar

bezoeken het Nationaal Park verspreid over 10 wandelgebieden.

Ga naar de inhoud