© Gert Arijs

Leefbare WandeldorpeN

Het project Leefbare wandeldorpen Kempen en Maasland heeft tot doel om de wandelroutenetwerken van het Nationaal Park Hoge Kempen, RivierPark Maasvallei en GrensPark Kempen~Broek optimaal te verbinden met 10 omliggende wandeldorpen (Opglabbeek, Opgrimbie, Munsterbilzen, Opitter, Opoeteren, Neeroeteren, Tongerlo, Elen, Aldeneik en Kessenich). 

Aan de start van de coronapandemie stegen de wandelcijfers met meer dan 50%. Mensen zochten duidelijk tijdens de lockdowns de natuur in hun directe omgeving op. Met dit project willen we zowel de lokale bewoners van het platteland als recreanten/toeristen een betere fysieke connectie (bewegwijzering, .. ) geven tot de achterliggende open ruimtegebieden vanuit de wandeldorpen, die fungeren als ideale start- en ontmoetingsplekken tot het wandelroutenetwerk. Investeringen die worden uitgevoerd om dit te bewerkstellingen zijn: het voorzien van bewegwijzering (van het wandeldorp naar wandelgebied), infoborden of infozuilen, plankenpaden, banken of picknickbanken. 

Daarnaast wil het project ook een emotionele connectie maken met en tussen lokale bewoners door in te zetten op kleinschalige ontmoetingsplekken en georganiseerde ranger- en verkennersactiviteiten die vertrekken in de wandeldorpen. 

Door de noden van wandeltoeristen en recreanten (overnachten, eet en drankgelegenheid, informatie, activiteit, … ) af te stemmen op de voorzieningen in de (wandel)dorpen wil het project ook een economische meerwaarde creëren voor lokale ondernemers en landbouwers, om zo een bijdrage te leveren aan een hogere (economische) leefbaarheid op het platteland. 

Projectgebied

GrensPark Kempen~Broek, Nationaal Park Hoge Kempen, RivierPark Maasvallei - grondgebied: Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen

Partners

Steden & gemeenten: Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen - Agentschap Natuur en Bos - Limburgs Landschap vzw - Natuurpunt vzw - Orchisvzw - Vlaamse Landmaatschappij - Steengoed

Met de financiële steun van 

logo's Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - VLM - Provincie Limburg

Looptijd

mei 2022 t.e.m. maart 2024

Contactpersoon

Jeroen Gilissen
+32 (0)89 65 56 54
jeroen.gilissen@rlkm.be

Ga naar de inhoud