© RLKM vzw

Tuinwijken – erfgoed in transitie i.s.m. IOED Kempen en Maasland

RLKM en Nationaal Park Hoge Kempen waren de trekker in het UNESCO Werelderfgoed dossier rond het transitielandschap van het Oostelijk mijnbekken in Limburg. De erkenning is nog niet behaald, maar dankzij de opbouw aan expertise zetten we al enkele jaren in op kennisdeling, onderzoek, ondersteuning en netwerkvorming rond de uitdaging van de transitie van de tuinwijken in ons werkingsgebied. Onze IOED neemt daarbij het voortouw.

 

Projectgebied

In eerste instantie de mijngemeenten in ons werkingsgebied (Genk, As, Maasmechelen) en in tweede instantie de naburige mijngemeenten in de rest van Limburg in samenwerking met RLLK en IOED Lage Kempen.

Partners

Stad Genk, Gemeente Maasmechelen, Agentschap Onroerend Erfgoed, Provincie Limburg, Monumentenwacht Limburg, Netwerk Onroerend Erfgoed, International Garden City Institute, University of Hertfordshire, University of Grenoble

Looptijd

onbepaalde duur

Contactpersoon

Greetje Vandekerckhove
+32 (0)89 65 56 94
greetje.vandekerckhove@rlkm.be

Acties
  • Kolenspoor: Tuinwijken in transitie – we maken mee deel uit van het provinciaal kernteam om alle 7 steenkoolmijngemeenten samen te brengen,kennis te delen en antwoorden te vinden op de uitdagingen van het leven in de tuinwijk.
  • International Garden City Retrofitting Platform: we trekken dit netwerk in samenwerking met de International Garden City Institute en organiseren minstens 2x jaar een online webinar rondom het thema.
  • Task Force Garden City 2.0 stad Genk: we coördineren alle informatie en brengen stakeholders samen om vanuit pilotprojecten en onderzoek te komen tot een gedragen beleidsplan voor de toekomst van de +4000 tuinwijkwoningen van de stad Genk.
  • Quick Scan project Tuinwijk Eisden (Maasmechelen): we coördineren de uitrol van dit project waarbij +1500 inventarispanden een bouwkundige erfgoedbeoordeling krijgen van de Monumentenwachters van MoWa Limburg, in samenwerking met de gemeenten Maasmechelen.
  • We onderzoeken de kandidatuur voor UNESCO Werelderfgoed verder en verkennen mogelijke partnerships en scenario’s voor een toekomstig traject.
  • We trekken de focusgroep Erfgoed en Energie vanuit het Vlaams Netwerk Onroerend Erfgoed (NOE) in samenwerking met de Regionale Landschappen en de lokale Energiehuizen.
Ga naar de inhoud