Het RivierPark Maasvallei streeft mee naar een erkenning als 'landschapspark'

Op 31 mei 2023 dient RLKM namens het samenwerkingsverband in de Maasvallei een officiële kandidatuur in. Het dossier bestaat onder andere uit een Landschapsbiografie, een Masterplan en een Operationeel plan. De Landschapsbiografie en het Masterplan kun je hier al bekijken. Het Operationeel plan wordt niet gepubliceerd maar is op aanvraag beschikbaar.

De Landschapsbiografie werd opgesteld door bureau Stroming en RLKM, in samenwerking met heel wat historische experts, en duikt in de indrukwekkende ontstaansgeschiedenis van de Maas en de Limburgse Maasvallei.

Het Masterplan voor het RivierPark Maasvallei beschrijft de visie van de partners in het gebied en de doelen voor de toekomst, met een doorkijk van 24 jaar. Ook in het Masterplan vormt de Maas de rode (of blauwe) draad. Het werd uitgewerkt in overleg met verenigingen, gemeente- en provinciebesturen, natuur-, landbouw- en toeristische organisaties en tal van andere actoren aan beide oevers van de Maas.   

De Vlaamse overheid voorziet de komende jaren in de oprichting van Landschapsparken in Vlaanderen, naast Nationale Parken. Na een oproep in 2021 stelden heel wat gebieden zich kandidaat. Begin 2022 besliste de Vlaamse Regering dat o.a het RivierPark Maasvallei in de running is voor een definitieve erkenning.

Ga naar de inhoud