© Ruben Beerens

Grenseik te kinrooi

Een eik die scheidt! Juist… vlakbij het gemeentehuis van Kinrooi, midden in het veld, zien we deze ‘groene grenswachter’ duidelijk de perceelsgrens aangeven tussen 2 akkers. Maar er is meer, oude kaarten (Atlas der Buurtwegen) leren ons dat de boom tevens de voormalige grens tussen Ophoven en Kessenich markeert. Deze boom staat dus niet toevallig in het verlengde van de Schei(dings)straat! We gebruiken bomen trouwens al eeuwenlang om grenzen af te bakenen. Op menig (voormalige) grens prijkt er een indrukwekkende boom!

Bijzonder om mee te geven is ook dat er vlakbij deze solitair erfgoedboom toevalsvondsten uit de steentijd zijn gemeld en dat er op dezelfde site ook sprake is van de ‘galg van Kessenich’. Dit “gericht” nabij de grenseik wordt vermeld op de kaart van Ferraris (ca. 1775). In het heidegebied tussen de dorpen Kessenich, Kinrooi en Ophoven wordt deze galg niet toevallig afgebeeld met drie vogels.

Ook andere oude bomen hebben maar al te vaak een symbolische, sociale of religieuze functie. Bomen worden ouder dan mensen dus als ze konden praten, zouden ze dus héél wat te vertellen hebben!  

Boomsoort

Inlandse eik | Quercus robur

Erfgoedwaarde

Ruimtelijk-structurerende waarde | Culturele waarde

Grensboom

Stamomtrek (op 1m20)

2,80 m

Hoogte

18 m

Locatie

t.h.v. Heinestraat te 3640 Kinrooi

Ga naar de inhoud