© Ruben Beerens

PLATAAN AAN COMMANDERIJ, GRUITRODE

Wie de kasteelhoeve van de commanderij van Gruitrode aandoet, kan niet naast deze prachtige plataan kijken! Met zijn ruim reikende takken, dikke knoestige stam en afschilferende bast vormt hij als het ware de wachter van het binnenplein en biedt hij met zijn dicht bladerdek schutting aan passanten.

Deze plataan werd volgens een inventaris van 1899 van N. Martens  gemeten met een omtrek van 3m50. De huidige omtrek bedraagt 5m75. Deze aangroei doet vermoeden dat de boom minstens 200 jaar oud is, zelfs een ouderdom van 300 jaar is niet uitgesloten. Als bomen konden spreken, zou dit exemplaar dus erf veel te vertellen hebben…

Sinds lang heeft de plataan een rol gespeeld in het geloofsleven van de mens. Onze voorouders zagen in hem al een voorwerp van verering, maar ook in een recent verleden weten we dat platanen de functie van geloofsobject kunnen vervullen. Dit erfgoedverhaal, alsook de schitterende groeivorm en de unieke locatie haalde de jury over de streep om deze boom uit te roepen tot de mooiste erfgoedboom van Oudsbergen!

Meer info over de site van de Commanderij kan je lezen op: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/86194.

Boomsoort

Plataan | Platanus x hispanica

Erfgoedwaarde

Historische waarde | Esthetische waarde | Volkskundige waarde 

Devotieboom

Stamomtrek (op 1m20)

5 m 75

Hoogte

24 m

Locatie

t.h.v. Kasteelstraat 2 te 3670 Oudsbergen

Ga naar de inhoud