© Ruben Beerens

moerascipres aan gemeentehuis van opglabbeek, oudsbergen

Monumentaal en niet klein te krijgen, zo staat de moerascipres voor het oude gemeentehuis in Opglabbeek. Getuige van vele herinrichtingen van een vroegere pastorie en zijn omgeving. De top van de piramidale kruin steekt boven het plein uit en bepaalt de skyline van het centrum. 

Deze markante boom is het enige overblijfsel van de verdwenen pastorietuin. Op de oude, voorheen omgrachte, site van de norbertijnerpas­torie werd een nieuw gemeentehuis gebouwd en een nieuw plein aange­legd ten koste van de tuin. Vele bomen werden gekapt, de moerascipres niet. We kunnen de boom al herkennen op oude foto’s van de periode tussen 1900 en 1930 waar hij al een behoorlijke omvang heeft, dus dit exemplaar is minstens 120 jaar oud. 

Bij een blikseminslag in de jaren 1950 verloor hij zijn toenmalige top. De tijd eist zijn tol, maar de aanwezigheid blijft. Kon hij alleen maar wat meer ruimte krijgen…

Boomsoort

Moerascipres | Taxodium distichum

Erfgoedwaarde

Historische waarde 

Stamomtrek (op 1m20)

2m67

Hoogte

24 m

Locatie

t.h.v. Gildenstraat 1 te 3670 Oudsbergen

Ga naar de inhoud