© Ruben Beerens

Schermlindebomen aan 't Mieleke, AS

Ze vormen een mooi ensemble, de onderslagmolen ’t Mieleke’ en het groepje lindes aan de André Dumontlaan in As. Al van in het jaar 1717 drijft de Bosbeek deze kleine korenmolen aan en al die jaren boden bomen bescherming aan haar houten rat.

Bomen bij watermolens werden namelijk vaak aangeplant om het waterrad te beschutten, een gebruik dat nog dateert uit de tijd dat het rad uit hout was. Hout ‘werkt’ en plotse schommelingen tussen nat en droog waren de oorzaak voor versnelde aftakeling. Lindebomen, met hun dicht bladerdek, boden daarom de ideale bescherming. 

Deze bomen stammen zeker niet uit die beginjaren, maar illustreren nog prachtig de functie van hun voorgangers.

Boomsoort

Zomerlindes | Tilia platyphyllos

Erfgoedwaarde

Industrieel-archeologische waarde 

Schermbomen

Stamomtrek (op 1m20)

De 5-stammige boom in de reeks heeft een stamomtrek van 2m74, gemeten op 40 cm hoogte

Hoogte

De 5-stammige boom is 17,7 m hoog

Locatie

T.h.v. André Dumontlaan 28 te 3665 As

Ga naar de inhoud