© Ruben Beerens

ESDOORN IN ROELEN, Zutendaal

Uitnodigend verwelkomt deze esdoorn de bezoekers van het kleine pleintje in het gehucht Roelen. Voor een esdoorn vertoont deze boom een zeldzame grootte en bieden zijn takken schaduw aan de petanquespelers en locals die er onthaasten. 

Deze boom vormt naar alle waarschijnlijkheid een historische eenheid met de 3 hoeves in de buurt, die deels verdwenen en deels gerestaureerd zijn. Het driehoekig plein doet denken aan een Frankisch marktplein oorspronkelijk ingericht als veedrinkplaats. Diende ooit de nu verdwenen poel aan de zijkant van het plein hiervoor? En zorgde een boom voor verkoeling voor de dieren of eerder voor de mensen op een gemeenschappelijk voorhof?

Uit de mondelinge overlevering blijkt dat Roelen, gelegen aan de oude weg naar Aken via Lanaken en Maastricht, diende als paardenruilplaats voor de reizigers. De nu afgebroken boerderij deed daar dienst voor. Vandaar, zo wordt gezegd, de naam Roelen of ‘ruilen’ van paarden.

Bomen zijn dus zoveel meer dan groene decoratie, alleen staan we daar niet altijd bij stil. Vaak hebben ze een uniek levensverhaal dat méér dan de moeite waard is om te leren kennen en te bewaren.

Boomsoort

Gewone esdoorn | Acer pseudoplatanus

Erfgoedwaarde

Sociale waarde

Stamomtrek (op 1m20)

Nader te bepalen

Hoogte

Nader te bepalen

Locatie

t.h.v. Kiewitseweg 8 te 3690 Zutendaal

Ga naar de inhoud