© Ruben Beerens

Zilverlinde aan basisschool De Parel, Zutendaal

Wil je de winnende erfgoedboom van Zutendaal zien? Kijk dan vooral goed uit je doppen op de Schoolstraat, ter hoogte van basisschool De Parel. Daar staat een prachtige lindeboom aan de rand van het speelplein… een pareltje dat mee het groene karakter van de school bepaalt! 

Tot aan het begin van de 20ste eeuw waren bomen rond scholen de normaalste zaak van de wereld. De speelplaatsboom bij uitstek was de paardenkastanje, gevolgd door de linde. Vanaf de 2de helft van de 20ste eeuw werden deze vaak al monumentale bomen als overlast gezien en maar al te vaak gekapt, maar niet gelukkig niet in Zutendaal! Op deze plek vormt de boom een welgekomen schaduwplek voor de leerlingen én is het de ideale plek om jonge kinderen bewust te maken van het belang van ‘levend erfgoed’.

 Samen met de gemeente Zutendaal, Natuurlijk Zutendaal en erfgoedvereniging Soennes en Swaerdes willen we ook in de toekomst erfgoedbomen in kaart blijven brengen en het behoud van groen erfgoed mee aanmoedigen. 

Boomsoort

Zilverlinde | Tilia tomentosa

Erfgoedwaarde

Culturele waarde | Sociale waarde

Stamomtrek (op 1m20)

3,30 m

Hoogte

22 m

Locatie

t.h.v. Schoolstraat 19 te 3690 Zutendaal

Ga naar de inhoud