© Ruben Beerens

BEUK OP OUD KERKHOF, MECHELEN-AAN-DE-MAAS

De winnende erfgoedboom voor Maasmechelen is de statige oude beuk op het oud kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas!

Hij lijkt troost te bieden, deze prachtige beuk, en spreidt zijn takken over meerdere graven. Wist je dat enkele inscripties in de dikke stam ‘stammen’ uit 1930 en ons terugbrengen naar 2 jongens van 14 jaar, die hier lang geleden hun initialen achterlieten?! De ‘beuk als boek’, zo kan je stellen. Bomen verbinden… ze verbinden mensen met hun geschiedenis, hun landschap, hun verhalen!

Behalve deze erfgoedwaarde is ook de leeftijd of levensfase van deze boom opmerkelijk! Hij vertoont namelijk veteraankenmerken, bijvoorbeeld een natuurlijk reducerende kroon. Dit wil zeggen dat de boom kleiner en kleiner wordt, een beetje zoals een oude mens. Deze kenmerken wijzen niet op een boom die binnenkort zal afsterven, integendeel: een veteraanboom kan nog tientallen of zelfs honderden jaren blijven leven in goede conditie mits de juiste zorg en heeft daarenboven een enorme ecologische waarde. 

De bodem van dit kerkhof herbergt trouwens niet alleen de wortels van deze beuk, maar ook de fundamenten van het allereerste kerkje van Mechelen-dorp…

Boomsoort

Gewone beuk | Fagus sylvatica

Erfgoedwaarde

Esthetische waarde | Historische waarde | 

Devotieboom

Stamomtrek (op 1m20)

5m23

Hoogte

25 m

Locatie

t.h.v. Hemelrijkstraat te 3630 Mechelen-aan-de-Maas (Maasmechelen)

Ga naar de inhoud