© Ruben Beerens

Lindebomen aan Sint-Antoniuskapel, OUDSBERGEN

Herken jij deze prachtige lindes van de Genitsstraat in Oudsbergen? In de schaduw van dit 4-stel staat een witgekalkt bakstenen kapelletje verscholen, gewijd aan Sint-antonius. Deze kapel gaat terug tot het eind van de 18de of begin 19de eeuw en wordt geflankeerd door 3 oude knoestige knotlindes en 1 jonger exemplaar.

Traditioneel koos men voor de aanplant van een of meerdere  lindebomen bij een kapel of kwam de kapel op de plek waar eerder al een lindeboom stond. Dat religieuze statuut van de linde gaat terug tot de pre-Romeinse tijd: toen geloofden ze dat de linde een heilige boom was. Tot op vandaag zijn lindes de vaakst voorkomende bomen bij kapelletjes. Ze zouden bescherming, rust en troost bieden. 

Bomen vertellen dus verrassende verhalen over het verleden! Ze hebben een belangrijke erfgoedwaarde én ze kleuren en vormen mee ons landschap.  

Boomsoort

Kleinbladige linde | Tilia cordata

Erfgoedwaarde

Culturele - Volkskundige waarde 

Devotiebomen

Stamomtrek (op 1m20)

Nader te bepalen

Hoogte

Nader te bepalen

Locatie

t.h.v. Genitsstraat 29 te 3670 Oudsbergen

Ga naar de inhoud