© Ruben Beerens

TAMME KASTANJE AAN COLMONTERVELD, LANAKEN

In Lanaken wist de oude tamme kastanje op de parking van Colmonterveld de prijs van erfgoedboom van de gemeente in de wacht te slepen! De boom is waarschijnlijk een restant van een verdwenen burgerwoning met achterliggende tuin, gebouwd rond 1850-1877.

Behalve deze erfgoedwaarde is ook de leeftijd of levensfase van deze boom opmerkelijk! Hij vertoont namelijk veteraankenmerken, bijvoorbeeld een natuurlijk reducerende kroon. Dit wil zeggen dat de boom kleiner en kleiner wordt, een beetje zoals een oude mens. Deze kenmerken wijzen niet op een boom die binnenkort zal afsterven, integendeel: een veteraanboom kan nog tientallen of zelfs honderden jaren blijven leven in goede conditie mits de juiste zorg en heeft daarenboven een enorme ecologische waarde! 

Boomsoort

Tamme kastanje | Castanea sativa

Erfgoedwaarde

Historische waarde | Wetenschappelijke waarde

Stamomtrek (op 1m20)

3,83 m

Hoogte

15 m

Locatie

t.h.v. Sint Pieter te 3620 Lanaken - Parking Colmonterveld

Ga naar de inhoud