© Ruben Beerens

TAXUS AAN OUDE PASTORIE, LEUT

Aan de achterkant van de kerk van Leut, bij het hekwerk van het lieflijke kerkhof en vlakbij de pastorie staat een prachtige, beeldbepalende taxus. Het is een op stam gezette struik met een stamomtrek van 138 cm die al vele jaren teruggaat. 

Over de historische rol van taxussen op kerkhoven, die in elk geval minstens teruggaat tot de middeleeuwen, bestaan vele hypotheses. Taxus zou, door het feit dat hij een zeer hoge leeftijd kan bereiken en wintergroen is, symbool staan voor onvergankelijkheid. Verder wordt er ook verwezen naar de stelling – of is het volksgeloof? – dat hij de kwalijke geuren die opstijgen uit een kerkhof door de omzetting van de lijken zou wegnemen.

Op begraafplaatsen vind je trouwens meermaals merkwaardige, monumentale bomen en esthetiek speelt hierbij een grote rol. Van cultivars met hangende kruinen, wintergroene naaldbomen tot paarse bladeren als teken van rouw. De treures vlakbij is hiervan een goed voorbeeld.

Boomsoort

Taxus | Taxus baccata

Erfgoedwaarde

Volkskundige waarde | Esthetische waarde | Culturele waarde | 

Devotieboom

Stamomtrek (op 1m20)

54 cm

Hoogte

5 m

Locatie

t.h.v. Genieskensstraat te 3630 Leut (Maasmechelen)

Ga naar de inhoud