© Ruben Beerens

Feestelijke Afsluiter van Project
‘Erfgoedboom in de kijker’

De afgelopen 2 jaar gingen we intensief op zoek naar oude beeldbepalende bomen met een verhaal. Het doel van dit project was simpel: groen erfgoed opsporen, in kaart brengen en het beheer en het behoud ervan aanmoedigen. Op 16 november werden de resultaten voorgesteld en werd dit project ‘Erfgoedboom in de kijker’ feestelijk afgesloten in het bijzijn van de betrokken partners.

Boomverzorging op maat voor 16 bomen
Oude bomen vertellen heel vaak verrassende verhalen over het verleden, en dus is het van belang dat ze in de kijker komen en zolang mogelijk bewaard blijven. Samen met de gemeenten As, Bree, Kinrooi, Lanaken, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal werden de afgelopen 2 jaar meer dan 100 van deze ‘oude groene blikvangers’ opgespoord via een oproep bij het grote publiek én speurwerk op het terrein. Deze bomen werden eerst in kaart gebracht en gescreend. Later kregen de meest markante exemplaren een ‘wellness op maat’ op maat aangeboden. Dankzij RLKM – IOED Kempen en Maasland en subsidies van de Provincie Limburg kregen eerst de 7 tot winnaar verkozen erfgoedbomen een grondige onderhoudsbeurt. In een latere fase werden er nog 9 extra erfgoedbomen getrakteerd op een boomverzorging of boomtechnisch advies.
“Door deze bomen een vakkundige verzorging te geven door ervaren boomspecialisten, kunnen ze levende erfgoedelementen in het landschap blijven in de komende generaties” vertelt Katrien Bollen, erfgoedmedewerker bij IOED Kempen en Maasland. “En dat is belangrijk, want oude bomen hebben zoveel te vertellen: het zijn levende illustraties van oude gebruiken, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Je kan het erfgoedverhaal achter deze unieke bomen uit de regio trouwens nalezen op onze website.”

Feestelijk afsluitmoment én vooruitblik naar nieuw project
Vandaag werden de resultaten voorgesteld en werd het project feestelijk afgesloten in het bijzijn van de betrokken partners. Alle 7 gemeentes werden getrakteerd op een foto van hún mooiste erfgoedboom. “Vandaag trekken we tevreden een streep onder dit project samen met onze partners”, weet Greetje Vandekerckhove, erfgoedcoördinator bij Regionaal Landschap-IOED Kempen en Maasland. “We willen in de toekomst wel blijven inzetten op groen erfgoed en ditmaal in combinatie met historische boerenerven! Door mensen te blijven verbinden met waardevol houtig erfgoed in hun omgeving, hopen we dat het minder snel verdwijnt en dat hun verhalen terug een plek krijgen.” 

> Ontdek hier het verhaal achter deze bijzondere erfgoedbomen.

© Gert Arijs

Ga naar de inhoud