© Ruben Beerens

Eiken hakhoutstoof aan natuurreservaat de Molenberg, LANAKEN

Je moet heel goed zoeken om dit prachtexemplaar te vinden, maar je zal sowieso beloond worden! Op het voormalige domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staat namelijk een indrukwekkende hakhoutstoof van zomereik verscholen tussen enkele andere mooie exemplaren. Het betreft een van de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar, dat in 2023 tot het einde meedong naar de titel van ‘boom van het jaar’, heeft 9 stammen en zowaar een stamomtrek van om en bij de 8,3 meter! 

Imposante hakhoutstoven zijn opvallende getuigen van historisch hakhoutbeheer. In hun zoektocht naar brandhout en geriefhout onderhielden mensen al sinds de middeleeuwen hakhoutbosjes en dichtbegroeide houtkanten. Soorten als haagbeuk, hazelaar, es, esdoorn maar ook de zomereik werden om de 5 à 15 jaar afgezet ‘op de stobbe’ – tot vlak bij de grond. Resultaat is een brede lage stam, die haast helemaal onder de grond zit, en die een veelheid aan vertakkingen heeft.

Reden te meer om eens af te zakken naar Nationaal Park Hoge Kempen en op zoek te gaan naar dit groene erfgoed! 

Boomsoort

Zomereik | Querqus robur

Erfgoedwaarde

Wetenschappelijke waarde | Esthetische waarde

Stamomtrek (op 1m20)

8,30 m

Hoogte

Nader te bepalen

Locatie

T.h.v. Daalbroekstraat 120

Ga naar de inhoud