© Ruben Beerens

Lindebomen aan kapel 'aan de dikke linJ', kinrooi

Mooi, wat afgelegen in het verlengde van De Belder, staan 4 machtige lindebomen op een straat die de naam ‘Dikke Linde’ draagt. In de schaduw van deze bomen staat kapel ‘aan de dikke Linj’. Merkwaardig toch dat het telkens een enkelvoud betreft, terwijl het gebouw heel duidelijk omlijst wordt door 4 oude bomen van dezelfde leeftijd. Hoe dit komt? Vroeger – aldus het volksverhaal – moet hier één grote lindeboom hebben gestaan. Het verhaal gaat dat een boer zijn paarden niet voorbij deze plaats kon krijgen, zodat men moest besluiten, dat er iets kwaads mee gemoeid was. Het onheil en het ongemak hield – steeds volgens dit verhaal – pas op, toen er een beeldje aan de boom werd geplaatst en de plaats daardoor geheiligd werd.

De bouw van de eerste, nog niet zo ruime kapel, zou te plaatsen zijn in het jaar 1850. Ze werd in 1947 met de helft vergroot en de dikke lindebomen zijn, naar men zegt, indertijd geplant door de ‘Steegernonken’, de ooms van het Steegerhof in Ophoven.

Dat religieuze statuut van de linde gaat terug tot de pre-Romeinse tijd: toen geloofden ze dat de linde een heilige boom was. Tot op vandaag zijn lindes de vaakst voorkomende bomen bij kapelletjes. Ze zouden bescherming, rust en troost bieden. In deze straat vormen de bomen eveneens een welgekomen schaduwplek voor fietsers en wandelaars.  

Boomsoort

Zomerlinde | Tilia platyphyllos

Erfgoedwaarde

Culturele - Volkskundige waarde 

Devotiebomen

Stamomtrek (op 1m20)

2m86 (gemeten op 1m50 hoogte)

Hoogte

Nader te bepalen

Locatie

T.h.v. de kruising van Landweg en  Dikke Linde te 3640 Kinrooi

Ga naar de inhoud