© Ruben Beerens

Statige eik aan gemeentelijke basisschool in Niel-bij-As, As

Zomereik is dé loofboom die in de Kempen het meest nadrukkelijk aanwezig is, je ziet ze dus vaker, maar zelden zó groot en markant als deze aan de Gemeentelijke Basisschool in As!

Deze boom is zeker 300 jaar oud, dat kunnen we onder andere afleiden van zijn stamtrek. Veel ouder dus dan de asfaltlaag die men er later rond gegoten heeft. Naar zijn vroege geschiedenis hebben we het raden, maar wat vast staat is dat deze eik al zeker 100 jaar verkoeling biedt aan de schoolgaande jeugd van As. Jarenlang flankeerde hij de voorkant van de speelplaats van het ‘oud schoolgebouw’, samen met een struweelhaag. 

Hij zag doorheen de jaren vele zaken komen en gaan: zo was hij getuige van de afbraak van de oude klaslokalen en van de heraanleg van de oude ‘Weg naar Opoeteren’, nu Hoogstraat. Kon deze oude eik alleen maar wat meer ruimte krijgen: de boom staat tegenwoordig midden op de schoolparking, met asfalt tot aan de stambasis.  De kruin is ernstig aan het afsterven.  Alleen drastisch ingrijpen door bijvoorbeeld de standplaats te ontharden kan misschien nog soelaas bieden…  

Boomsoort

 Zomereik - Quercus robur 

Erfgoedwaarde

Wetenschappelijke waarde

Stamomtrek (op 1m20)

De boom heeft een stamomtrek van 4m07, gemeten op 1m30 hoogte

Hoogte

23 m

Locatie

T.h.v. Hoogstraat 149 te 3665 As

Ga naar de inhoud