© Ruben Beerens

TREURES OP OUD KERKHOF van Leut, Maasmechelen

Hij lijkt mee te rouwen, deze prachtige oude treures, en laat uit verdriet zijn takken hangen over de graven van het oud kerkhof in Leut. Cultivars met hangende kruinen werden in het verleden wel eens vaker aangeplant op of vlakbij een kerkhof. Treurnis en rouw werden er mee verbonden. Al bij de Grieken en Germanen was de treurwilg bijvoorbeeld het symbool van de dood.

Op begraafplaatsen vind je meermaals merkwaardige, monumentale bomen en esthetiek speelt hierbij een grote rol. Van cultivars met hangende kruinen, tot paarse bladeren als teken van rouw. Ook naaldbomen, zoals taxussen, waren populair omdat ze in de winter groen blijven en zo het eeuwige leven symboliseren. Vlakbij deze treures vind je 2 prachtige taxussen, dus ga gerust eens op onderzoek! 

Op de site van het huidige kerkhof bevond zich oorspronkelijk de parochiekerk. De contouren van de kerk werden met kasseien aangeduid. Die situatie staat opgetekend op de laat 18de-eeuwse Ferrariskaart. In 1875-1876 werd de huidige Sint-Petruskerk ten noorden van het kerkhof opgetrokken. De laatste resten van oude parochiekerk werden gesloopt in 1895. Het kerkhof is tegenwoordig aangeduid als beschermd monument (Inventaris Onroerend Erfgoed) 

Boomsoort

Treures | Fraxinus excelsior 'Pendula'

Erfgoedwaarde

Esthetische waarde | Historische waarde 

Devotieboom

Stamomtrek (op 1m20)

2m18

Hoogte

14m

Locatie

T.h.v. Genieskensstraat te 3630 Leut 

Ga naar de inhoud