© Ruben Beerens

Prachtige paardenkastanje aan het oud kantoor te bessemer, Zutendaal

Hij flankeert trots één van de oudste gebouwen van Zutendaal, deze prachtige paardenkastanje. Het Oud Kantoor, dat gebouwd werd in 1718, kende trouwens vele invullingen. Naast grens- en tolkantoor was het tevens een herberg, winkel en afspanning op de weg Maastricht-Aken. Bij zo’n afspanning werden rijtuigen van frisse paarden voorzien en werden de gebruikte paarden afgespannen om te kunnen rusten.

Werden de paarden hier misschien getrakteerd op de vruchten van deze kastanjeboom of van zijn voorganger? Van oudsher werden kastanjes namelijk vaak aan paarden gevoerd, ter versterking van de ademhalingswegen of om ze te genezen ‘van den hoest’, vandaar de naam. Verder werden de noten gevoerd aan geiten en varkens, gebruikt als basis voor waspoeder en zelfs verwerkt in meel voor menselijk gebruik.

Deze prachtige oude boom vormde eerder een mooi ‘setje’ met een tweede paardenkastanje naast het huis, maar deze is helaas gesneuveld door ziekte. Midden vorige eeuw hing er trouwens een schommel aan één van de bomen, en was het een ontmoetingsplek voor de lokale jeugd. Zeker is dat deze boom veel volk heeft zien komen en gaan en ook getuige was van dorpsfeesten en -verhalen. 

Bomen zijn dus zoveel meer dan alleen maar ‘groene decoratie’, alleen staan we daar niet altijd bij stil. Vaak hebben ze een uniek levensverhaal dat méér dan de moeite waard is om te leren kennen en te bewaren. 

Boomsoort

Paardenkastanje | Wilde kastanje | Aesculus hippocastanum

Erfgoedwaarde

Sociale waarde

Stamomtrek (op 1m20)

Nader te bepalen

Hoogte

Nader te bepalen

Locatie

T.h.v. Trichterweg 122 te 3690 Zutendaal

Ga naar de inhoud