© RLLK

Ook in 2024 bundelen de 3 regionale landschappen in Limburg de krachten en organiseren ze samen een aankoop van zaadmengsels voor bloemrijke akkers en weiden. Iedere Limburgse vereniging of particulier die wil inzaaien kan tot en met 29 februari een bestelling plaatsen via de website www.Limburgzaait.be. Door de gezamenlijke aankoop kan het zaadgoed extra voordelig besteld worden én worden in heel Limburg stukken grond omgevormd naar kleurrijke bloemenakkers, die zorgen voor meer biodiversiteit.

Het aanleggen van bloemenakkers oogt niet alleen mooi, ook de natuur vaart er wel bij. Dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen maar die zijn steeds moeilijker te vinden.  Bijen en vlinders bijvoorbeeld vinden met moeite nog voldoende nectar en stuifmeel. De bloemen en kruiden in de bloemenakkers trekken veel vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed kunnen doen aan stuifmeel en nectar. Vogels kunnen dan weer profiteren van het aanbod aan zaden en insecten. De muizen die schuilen in de akker, zijn een traktatie voor roofvogels en de bloemenrijke velden vormen een broedplaats voor tal van soorten zoals de patrijs. Kleine zoogdieren en zelfs reeën kunnen hun kostje verzamelen in de akkers.

Verenigingen zoals wildbeheereenheden, natuurverenigingen, imkerbonden, scholen, gemeentebesturen, landbouwers maar ook particulieren die een bloemenrijk perceel willen aanleggen, kunnen tot en met 29 februari 2024 zaadmengsels bestellen via www.limburgzaait.be. Steeds meer mensen en verenigingen doen mee aan de samenaankoop. In 2023 werd er een oppervlakte van 275 ha omgevormd naar bloemenrijke akkers en percelen.

Er worden 9 verschillende soorten mengsels aangeboden, telkens te koop per kg. Aankopen via de regionale landschappen betekent ook dat het zaadgoed duurzaam en milieuvriendelijk is. De zaden zijn immers niet behandeld of ontsmet én ze zijn in de lage landen geoogst. Het zaadgoed kan in april afgehaald worden in het kantoor van één van de 3 regionale landschappen. De exacte afhaaldatum wordt bekendgemaakt na levering van het zaadgoed. 

Door deze unieke en globale aanpak over heel Limburg krijgen de Regionale Landschappen een goede prijs voor het zaadgoed en krijgt de natuur in Limburg een stevige boost. Limburg zal deze zomer mooi weer mooi in bloei staan.

Het bestelformulier en meer uitleg over de verschillende zaadmengsels vind je via www.limburgzaait.be of limburgzaait@rlkm.be.

Koop je zaadgoed aan? Maak dan zeker een leuke foto van je bloeiend perceel en stuur ‘m naar limburgzaait@rlkm.be. Zo kunnen we meegenieten van al die bloemenpracht!

 

© Gert Arijs

Ga naar de inhoud