© Ben Creemers

Citizen science naar steenvliegen, schietmotten en eendagsvliegen aan de Maas

RLKM werkt in 2024 mee aan een onderzoek van de Radboud universiteit (Nijmegen) en Rijkswaterstaat, meer bepaald naar steenvliegen, schietmotten en eendagsvliegen op de beken en de Maas in het RivierPark Maasvallei. Deze soorten doen het helaas niet goed. Recent werd zelfs geen enkele steenvlieg meer vastgesteld aan de Maas. 

Op de beken die uitmonden in de Maas is deze soort wel nog aanwezig, maar zeldzaam. Schietmotten en eendagsvliegen komen wel meer voor in de beken, maar nauwelijks nog aan de Maas. Wat loopt er dan mis tussen de monding van een beek en de rivier zelf? Dat onderzoeken een 10-tal vrijwilligers van LIKONA, natuurbeheerders en MaasVerkenners deze zomer met een ‘lichtval’. Hun metingen gaan naar de onderzoekers, die op basis van de meetreeksen de oorzaak én de nodige beheeraanpassingen willen afleiden.

Onderzoeksproject eendagsvliegen
Vrijwilligers krijgen in De Wissen uitleg van de onderzoekers over de werking van hun lichtval.

© Gert Arijs

Ga naar de inhoud