© Ben Creemers

Inventarisatie vloedmerken en overhandiging landschapsbiografie

Vloedmerken zijn aanduidingen van de waterstand op gevelstenen, gedenkborden, markeringen op bomen of palen. Ze tonen hoe hoog het water op een bepaalde plaats kwam, en zorgen ervoor dat je je kan voorstellen hoe een hoogwater zich in het landschap voltrekt.

Eind 2023 lanceerde het RivierPark Maasvallei (of op onze website: we) een oproep naar deze ‘vloedmerken’. Maar liefst 32 locaties werden ingestuurd. Op de vloedmerken komen de jaartallen 1926, 1993 en 1995 het vaakst voor. Het oudste voorkomende jaartal is 1880. En met het hoogwater van 2021 zijn er weer nieuwe vloedmerken bijgekomen.

Dankzij het interreg project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ kan het team van RivierPark Maasvallei de vloedmerken inventariseren, en wordt onderzocht of ze later dit jaar in een themaroute voor de fietser en/of wandelaar kunnen worden ontsloten, en of sommige kunnen worden hersteld. Omdat veel vloedmerken op woningen zijn aangeduid, is daar eerst nog verder overleg met de eigenaars voor nodig. Dit project is veelzeggend voor de kruisbestuiving die de partners in dit unieke gebied opzoeken: tussen cultuurhistorie en landschap, tussen natuur en beleving, en over grenzen heen.  Een exemplaar van de ‘Landschapsbiografie van de Maasvallei’ werd uitgeloot tussen de inzendingen.

Overhandiging prijs winnares oproep vloedmerken
Ellie woont in een historisch pand in Stevensweert, met een ingemetseld vloedmerk uit 1926. Op de foto overhandigt Wethouder Sjors Blomen (Maasgouw) haar een landschapsbiografie.

© Gert Arijs

Ga naar de inhoud