Het Nationaal Park en de omliggende mijngebieden staan vandaag op de Indicatieve Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat betekent nog geen erkenning als Werelderfgoed, maar er is een kandidaatsdossier in voorbereiding dat het hele gebied in kaart en beeld brengt.

In januari 2018 werd alvast voor de eerste keer een omstandig kandidaatsdossier overgemaakt aan UNESCO. Dit voorstel werd in 2019 beoordeeld door experten uit de hele wereld. Dat leverde een schat aan informatie op die in 2020 verwerkt wordt. Er zal nagegaan worden hoe tegemoet gekomen kan worden aan de opmerkingen van deze experten.

Ze waren alvast erg onder de indruk van de grote zorg die de streek besteedt aan haar erfgoed en de vaste wil van de gemeenten en natuur- erfgoedverenigingen om zorg te dragen voor dit uitzonderlijke verhaal.

Het valt moeilijk te voorspellen wat de uitkomst zal zijn, maar, met of zonder erkenning, is het gebied zeker een bezoekje waard! Op www.nationaalpark.be vind je een overzicht van enkele relevante erfgoed-plekjes.

Alle informatie over deze kandidatuur is gebundeld op www.heritagehogekempen.be

Hoge Kempen, kandidaat werelderfgoed

Skip to content